Mātes piena uzturvērtība

Kāpēc mātes piens ir labākais uzturs?

Mātes piens ir vislabākais uzturs, jo tas ir īpaši pielāgots Jūsu mazulim un satur visas pirmajos 6 dzīves mēnešos nepieciešamās barības vielas. Fakti par mātes pienu:

Krūts piena priekšrocības. Māte baro bērnu ar krūti
  • mātes piena sastāvs ir sarežģīts, un tas tiek pētīts jau daudzus gadus;
  • mātes piens satur visas nepieciešamās uzturvielas — ogļhidrātus, taukus, proteīnus, vitamīnus, minerālvielas un citas vielas, kas veicina veselīgu mazuļa attīstību;
  • mātes piena sastāvā ir antivielas, kas aizsargā pret infekcijām;
  • katras māmiņas piena sastāvs ir unikāls un īpaši pielāgots māmiņas mazulim;

 

Mātes piens un imunitāte

Jaunpiens — dzeltenīgs šķidrums, ko mātes ķermenis saražo pēc dzemdībām — satur antivielas, kas pasargā zīdaini no kaitīgiem mikroorganismiem. Mātes piena sastāvs ir ārkārtīgi bagātīgs, tāpēc mazulim katrā zīdīšanas reizē pietiek ar pavisam nelielu daudzumu piena.

Pirmo, kalorijām bagāto ēdienreižu laikā jaunpienā esošās vielas zīdaiņa kuņģī un zarnu traktā izveido aizsargkārtiņu, tādējādi mazinot alerģiju veidošanās risku turpmākās dzīves laikā.

Saskaroties ar jaunām infekcijām, mātes piens izstrādā jaunas antivielas, kas attiecīgi palīdz mazulim iegūt imunitāti.

 

Kas ir mātes piena sastāvā?

Mātes piena sastāvā ir:

  • sūkalu un kazeīna proteīns;
  • ogļhidrāti — laktoze;
  • tauki, tostarp garo ķēžu polinepiesātinātās taukskābes jeb LCP;
  • vitamīni un minerālvielas;

Mātes piena galvenajām sastāvdaļām (piemēram, LCP, nukleotīdi un oligosaharīdi) ir svarīga loma mazuļa pirmajos dzīves mēnešos, veicinot mazuļa vispārējo labsajūtu un veselīgu attīstību.

 

LCP

Garo ķēžu polinepiesātinātās taukskābes jeb LCP ir svarīgas Jūsu mazuļa smadzeņu attīstībai. Divas īpaši svarīgas LCP — AA un DHA — ir atrodamas mātes pienā.1 Papildu LCP uzņemšana grūtniecības un zīdīšanas laikā var labvēlīgi ietekmēt Jūsu mazuļa kustību, redzes un smadzeņu attīstību.2

LCP var uzņemt, uzturā iekļaujot treknās zivis, olas un gaļu. Treknās zivis (piemēram, makrele, tuncis un lasis) ir lielisks aminoskābju un dokozaheksaēnskābju avots.

Tāpat LCP nelielos daudzumos var uzņemt, uzturā iekļaujot lapu zaļumus, riekstus, augu eļļu un sēklas, kas satur neaizstājamās taukskābes.

 

Antivielas

Mātes pienā ir milzīgs daudzums antivielu, kas stiprina mazuļa imūnsistēmu.

 

Mainīgs tauku saturs

Tauku saturs mātes pienā ir atšķirīgs gan katrā zīdīšanas reizē, gan atsevišķās zīdīšanas reizēs dienas laikā (24 stundu ietvaros). Atšķirīgais tauku saturs pienā nosakāms pēc tā konsistences un izskata.

 

Nukleotīdi

Mātes pienā ir bagātīgs nukleotīdu daudzums. Pētījumi liecina, ka nukleotīdiem ir labvēlīga ietekme uz imūnsistēmas šūnu darbību, aizsargājot organismu pret infekcijām.

 

Oligosaharīdi

Mātes pienā esošie oligosaharīdi palīdz uzturēt zarnu trakta normālu mikrofloru, paaugstinot labvēlīgo baktēriju skaitu un samazinot potenciāli kaitīgo baktēriju skaitu. Mātes pienā esošie oligosaharīdi veicina gremošanu un stiprina imūnsistēmu.

 

Atsauces

1. Jensen RG. Handbook of milk composition. London Academic Press 1995.
2. European Food Safety Authority Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. Scientific opinion: DHA and ARA and visual development. EFSA Journal 2009;941:1-14.
3. Beauchamp G and Mennella J. Flavor Perception in Human Infants: Development and Functional Significance. Digestion. Mar 2011; 83(Suppl 1): 1–6.