7 mātes piena apbrīnojamās īpašības
Septiņi brīnumaini fakti par mātes pienu
1. Katras mammas piens ir unikāls
Mātes piena sastāvu nosaka dažādi faktori, tostarp uzturs, hormoni, ģenētika, apkārtējās vides ietekme, kā arī mātes un mazuļa vajadzības.
2. Mazulis spēj atpazīt mātes piena smaržu1
Mātes piena smarža mudina mazuli izrādīt vēlmi pēc krūts.2 Pārsteidzoši, ka mazulis spēj sajust un apstrādāt mātes pienā ietverto informāciju.3
3. Mātes pienam ir pozitīva ietekme uz mazuļa miegu
Hormonu līmenis māmiņas asinīs un arī mātes pienā visas dienas garumā ir mainīgs. Piemēram, barojot mazuli vakarā, izstrādājas miegu veicinošs hormons.4
4. Zīdīšana veicina “mīlestības hormona” izdalīšanos
Āda pret ādu kontakts zīdīšanas laikā stiprina emocionālo saikni starp mammu un mazuli. Zinātnieki ir atklājuši, ka zīdīšanas process paaugstina oksitocīna līmeni asinīs, kas savukārt veicina mīlošas sajūtas pret mazuli.5
5. Mātes piens nodrošina bērnam labu veselību nākotnē
Mātes piena sastāvā ir vielas, kas spēcina mazuļa imunitāti.6 Mātes piens var mazināt ekzēmas, astmas, alerģiju un aptaukošanās risku turpmākajos bērna dzīves gados.7,8 Tāpat ilgstoša zīdīšana var mazināt sirds slimību risku visas dzīves garumā.9
6. Mātes piens veicina veselīga uztura paradumus
Māmiņas uzturs tiešā veidā var ietekmēt piena sastāvu.10-13 Jūsu uzturā lietotie produkti var ietekmēt to, kādam uzturam mazulis dod priekšroku piebarošanas un turpmākās dzīves laikā.14,15
7. Mātes piena sastāvs atšķiras, zīdot zēnus un meitenes
Vai zinājāt, ka zēni patērē lielāku daudzumu mātes piena nekā meitenes?16,17 Pārsteidzoši, ka zēnu mammu pienā ir pat par 25 % vairāk kaloriju nekā meiteņu mammu pienā.18,19
Tomēr joprojām nav atklāts, kā tieši mātes piens spēj pielāgoties katra mazuļa vajadzībām.20 Lai to noskaidrotu, ir nepieciešams veikt vairāk pētījumu, tomēr nav šaubu par mātes piena vērtīgajām īpašībām.
Vai Jums ir raizes par zīdīšanu?
Sākumā, protams, zīdīšanas process var likties nedaudz sarežģīts, tomēr mūsu zīdīšanas ceļvedī aprakstīti dažādi ieteikumi un padomi, kas Jums var palīdzēt atvieglot šo procesu.
Uzziniet vairāk par mātes piena apbrīnojamajām īpašībām
Turpmākajos rakstos sniegta plašāka informācija par mātes piena labvēlīgo ietekmi uz mazuļa veselību un attīstību.
Mātes piens un zīdīšana
- Kāpēc mātes piens ir tik unikāls? Uzziniet vairāk par šo unikālo un uzturvielām bagāto superproduktu un tā pozitīvo ietekmi.
- Vai mātes piens var veicināt mazuļa interesi par ēdienu? Kā uzturs zīdīšanas laikā var iespaidot mazuļa garšas izjūtas?
Atsauces
1. Nishitani S et al. The calming effect of a maternal breast milk odor on the human newborn infant. Neurosci Res 2009;63:66-71.
2. Porter RH, Winberg J. Unique salience of maternal breast odors for newborn infants. Neurosci Biobehav Rev 1999;23(3):439-49.
3. Schaal B et al. Olfactory cognition at the start of life: the perinatal shaping of selective odor responsiveness. In: Schaal B (ed). Olfaction, Taste, and Cognition. West Nyack, NY (U.S.A.): Cambridge University Press, 2002.
4. Sánchez CL et al. The possible role of human milk nucleotides as sleep inducers. Nutr Neurosci 2009;12(1):2-8.
5. Uvnäs-Moberg K et al. Oxytocin and Prolactin Levels in Breast-Feeding Women. Correlation with milk Yield and Duration of Breast-feeding. Acta Obstet Gynecol Scand 1990;69:301-6.
6. Chirico G et al. Antiinfective properties of human milk. J Nutr 2008;138(9):S1801-6.
7. Unicef [Online]. Available at: www.unicef.org.uk/BabyFriendly/News-and-Research/Research/Allergy [Accessed: November 2015].
8. Unicef. Diabetes [Online]. Available at: www.unicef.org.uk/BabyFriendly/News-and-Research/Research/Diabetes [Accessed: November 2015].
9. Schwarz EB et al. Duration of lactation and risk factors for maternal cardiovascular disease. Obstet Gynecol 2009 May;113(5):974-82.
10. Valentine CJ et al. Docosahexaenoic acid and amino acid content in pasteurized donor milk are low for preterm infants. J Pediatr 2010;157(6):906-10.
11. Saarela T et al. Macronutrient and anergy contents of human milk fractions during the first six months of lactation. Acta Paediatr 2005;94(9):1176-81.
12. Kent JC et al. Volume and frequency of breastfeeding and fat content of breast milk through the day. Pediatrics 2006;117(3):e387-95.
13. Hollis BW et al. Vitamin D compounds in human and bovine milk. Advances Nut Res 1982;4:49-75.
14. Beauchamp GK, Mennella JA. Flavor Perception in Human Infants: Development and Functional Significance. Digestion 2011;83(Suppl 1):1-6.
15. Mennella JA et al. Prenatal and postnatal flavor learning by human infants. Pediatrics 2001;107(6):E88.
16. Michaelsen KF et al. Nutrition and Growth: breast-milk intake, human milk macronutrient content, and influencing factors. Am J Clin Nutr 1994;59:600-11.
17. Butte NF et al. Infant feeding mode affects early growth and body composition. Pediatrics 2000;106(6):1355-66.
18. Thakkar SK et al. Dynamics of human milk nutrient composition of women from Singapore with a special focus on lipids. Am J Hum Biol 2013;25:770-9.
19. Powe CE et al. Infant sex predicts breast milk energy content. Am J Hum Biol 2010;22(1):50-4.
20. Hassiotou F et al. Maternal and infant infections stimulate a rapid leukocyte response in breast milk. Clin Trans Immunol 2013;2:e3.