Kā saprast pārtikas marķējumu un sastāvdaļu sarakstu saistībā ar bērna alerģiju?
Ja Jūsu bērnam ir pārtikas alerģija, Jums ir jāpievērš pastiprināta uzmanība detaļām. Zināšanas par to, kas tieši ir jau gatavo vai iepakoto ēdienu sastāvā, var palīdzēt Jums lielveikalā izlemt, kādus produktus iegādāties, tādēļ ir ļoti svarīgi saprast ēdienu marķējumus.
Kā pārtikas produktu marķējumu izprašana var palīdzēt?
Ja Jūsu bērnam ir pārtikas alerģija, Jūs zināt, cik ļoti Jums ir jāuzmanās, kad pērkat jau iepakotus pārtikas produktus, lai neiedotu bērnam produktu, kura sastāvā ir kāds no alergēniem. Lai gan doma par pārtikas produktu marķējumu pārbaudīšanu katram pirkumam var šķist nomācoša, tā drīz kļūs par ierastu lietu.
Pārtikas produktu marķējumi palīdz veikt pareizās izvēles, un Eiropas marķējumu noteikumi nosaka, ka sastāvdaļām uz iepakojuma jābūt skaidri uzskaitītām un alergēniem ir jābūt īpaši izceltiem, lai cilvēki ar alerģijām varētu vieglāk pamanīt sastāvdaļas, no kurām viņiem jāizvairās.
Uz daudziem iepakojumiem ir atrodams arī konsultatīvs teksts. Tas ir “var saturēt” teksts, ko noteikti redzēsiet uz tādiem produktiem kā brokastu pārslas, cepumi un riekstu paciņas. Šo frāzi bieži lieto ražotāji kā brīdinājumu, un tā nav likumā noteikta prasība. Lai gan daži sabiedrības pārstāvji ir sūdzējušies, ka šis brīdinājums tiek lietots pārāk bieži vai nevietā, Eiropas Pārtikas standartu aģentūra atzīst, ka tas ir nenovērtējams atbalsts cilvēkiem ar alerģijām. Eiropas Pārtikas standartu aģentūra sadarbojas ar pārtikas industriju, lai nodrošinātu skaidras vadlīnijas sabiedrībai par to, kādēļ šie marķējumu termini tiek lietoti un ko tie nozīmē.
Ieteikumi, kā atrast informāciju par alergēniem uz produktu marķējumiem
Uz produkta marķējuma ir noradīti alergēni, lai mums palīdzētu, tomēr informācija dažkārt var būt visai nesaprotama, jo bieži vien tiek izmantoti dažādi nosaukumi vienam un tam pašam alergēnam. Piemēram, turpmāk minētie termini ir tikai daži no veidiem, kā piens un piena sastāvdaļas var būt marķētas uz ēdiena iepakojuma:
- beta-laktoglobulīns,
- kazeināts,
- sūkalas,
- hidrolizēts piena proteīns,
- laktoze,
- laktoferīns,
- laktoglobulīns.
Pārtikas marķējumā var būt arī dažas sastāvdaļas, kas izklausās tā, it kā būtu gatavotas no piena, bet tā tas nav, piemēram, kokosriekstu krēms/piens un kakao pulveris. Sākumā identificēt sastāvdaļas, no kurām Jūsu bērnam ir jāizvairās, var būt ļoti grūti, bet, ja Jums ir bērns ar medicīniski diagnosticētu alerģiju, pavisam drīz šī darbība liksies dabiska.