19. grūtniecības nedēļa

19. grūtniecības nedēļa
Pirmais trimestris
Otrais trimestris
Trešais trimestris

Uzziniet, kādēļ šajā laikā veselīgai ēdienkartei ir vislielākā nozīme un kādēļ uzturvielu kvalitāte ir svarīgāka par kvantitāti. 

 

Pareizi ēšanas paradumi bērna veselības vārdā

Vēderam kļūstot arvien lielākam, var šķist, ka nu ir attaisnojums ēst par diviem. Taču pārsteidzošā kārtā līdz pat trešajam trimestrim nav nepieciešams palielināt uzņemto kaloriju skaitu. Šajā laikā īpaši svarīgi ir uzņemt vērtīgas kalorijas. Veselīga ēdienkarte panāks, ka mazulis saņem svarīgas uzturvielas, kas nepieciešamas šajās straujas attīstības nedēļās, kā arī nostiprinās pamatus labai veselībai nākotnē. Ēdiet labi daudz augļu un dārzeņu, pilngraudu pārslu un maizes. Ja iekļausiet ēdienkartē tādus piena produktus kā jogurts un siers ar zemu tauku saturu, uzņemsiet ķermenim un bērna kaulu un zobu attīstībai nepieciešamo kalciju. 

 

Bērna attīstība

Jūsu bērns jau ir 19 centimetrus garš (par centimetru vairāk nekā pagājušajā nedēļā)! Garšas kārpiņas jau ir labi attīstījušās, tādēļ augļa ūdens saldā garša šajā agrīnajā vecumā ieprogrammē bērniņa kāri uz saldumiem vēlāk dzīvē. Bērna dzirde ir tik jutīga, ka spēj uztvert skaņas, kuras ir pārāk augstas vai zemas, lai tās dzirdētu pieaugušie. Grūtniecības un pirmo trīs dzīves gadu laikā uzņemtās uzturvielas ietekmē bērna veselību nākotnē. 

Atcerieties, ka mazulis var dzirdēt arī jūsu sirdsdarbību. Ja esat nobijusies, arī viņš var reaģēt uz jūsu emocionālo stāvokli, piemēram, nekustēties. Bērns reaģē arī uz vēdera glāstīšanu. Tāpēc mēs aicinām veidot savstarpēju saikni. 

Padomi topošajai māmiņai:

Aizcietējumi ir neērta, bet bieži sastopama problēma. Diemžēl no tā cieš gandrīz visas grūtnieces. Kā ar tiem cīnīties? Lūk, daži padomi: 

  • dzeriet daudz šķidruma, t. i., vismaz 2,5 litrus dienā, 
  • iekļaujiet uzturā šķiedrvielām bagātus produktus – daudz to ir pilngraudu maizē vai rupja maluma miltos, 
  • atsakieties no baltmaizes, šokolādes un gāzētiem dzērieniem, 
  • ēdiet viegli sagremojamu pārtiku, izvairieties no smagiem, ceptiem ēdieniem, 
  • neaizmirstiet ikdienas uzturā iekļaut dārzeņus un augļus, 
  • neaizmirstiet par dabīgiem probiotiķiem – ēdiet skābētus kāpostus, dzeriet jogurtu, kefīru, 
  • žāvētas plūmes ir vecs pārbaudīts veids, kā cīnīties ar aizcietējumiem – žāvētās plūmēs ir daudz vairāk šķiedrvielu nekā svaigās, bet nepārspīlējiet, jo žāvētie augļi ir kalorijām bagātāki.